مشغله ذهنی و یوگا

این ‌ احساس که همیشه در حال دویدن هستیم، زمانی برای انجام کاری برای خودمان نداریم و همیشه مشغله ذهنی به یک سبک زندگی تبدیل شده است. حتی زمانی‌که تصمیم می‌گیریم کاری را فقط برای خودمان انجام دهیم، معمولاً به دلیل همین مشغله ذهنی، آن کار در انتهای لیست اولویت‌های روزانه‌مان قرار می‌گیرد. روزها می‌گذرند تا زمانی‌که ما واقعاً به زمانی برای خودمان برسیم که اغلب‌اوقات ابری از احساس گناه روی آن موج می‌زند.

آیا احساس می‌کنید که همین حالا چیزهای زیادی در ذهن‌تان وجود دارند و زمانی برای استراحت یا آرامش ندارید؟ آیا داشتن مشغله ذهنی زیاد موجب سلب راحتی‌تان شده است؟ خوب، دوباره فکر کنید زیرا اگر واقعاً وقت ندارید، یوگا برای شما مناسب است! سردرگم شدید؟ به‌نظر نمی‌رسد متوجه شوید که چگونه یوگا را در برنامه روزانه و پرمشغله زندگی‌تان قرار دهید؟ نگران نباشید چون واقعا تنها نیستید.

امیدوارم این مقاله شما را تشویق کند تا زمانی را برای تمرین یوگا در روزهای پرمشغله‌تان پیدا کنید.

 

چرا دچار مشغله ذهنی می شویم؟

همه ما در مقطعی از زندگی‌مان مشغله ذهنی را تجربه کرده‌ایم. نقطه ضعف چنین ذهنی این است که برای‌مان غیرممکن می‌شود که به سمت چیزی که باعث صلح درونی می‌شود، پیش برویم. حتی استراتژی‌هایی که می‌دانیم به ما احساس خوشایندی می‌دهند، مانند خوب غذا خوردن، گذراندن وقت با عزیزان و ورزش کردن، کنار گذاشته می‌شوند. وقتی این عادت‌ها را کنار می‌گذاریم، جای تعجب نیست که ذهن‌مان بیش‌تر هم مشغول شود و همین مسأله منجر به ایجاد عدم‌تعادل و ناامیدی بیش‌تر شود.

نیاز به درگیر شدن در رفتارها و واکنش‌های یکسان و مکرر در محل کار، علی‌رغم خستگی، منجر به عدم‌رضایت نیز می‌شود. در یوگا، ذهن تکراری اغلب به‌عنوان “مشغول” توصیف می‌شود. ذهن ما بارها و بارها به همان موضوع برمی‌گردد و سعی می‌کند تجربه، رفتار یا رویداد اخیر را یک‌بار دیگر معنا کند. با این حال به‌نظر می‌رسد هیچ‌چیز نمی‌تواند حس طبیعی آرامش ما را بازگرداند. متخصصان یوگا معتقدند ذهن مانند یک میمون است که از جایی به جای دیگر می‌پرد و خرابی ایجاد می‌کند.

با این حال، ذهن مانند هر میمون پیری نیست! مانند میمون مستی است که عقرب او را نیش زده است. گرفتار درد خود، ناامیدانه در پی اعمالی بی‌پایان به‌دنبال تسکین است. با این حال، هر عملی آن را از آرامش خود دورتر کرده و حس ناامیدی و انزوا را تشدید می‌کند.

سبک زندگی مدرن، به‌ویژه در مناطق شهری، با افزایش سطح استرس همراه شده است. فقط مشغله‌ها، موعدهای تعیین‌شده کاری و مالی و ساعات طولانی کار دور از خانواده و دوستان نیستند که باعث ناراحتی، اضطراب و خستگی می‌شوند. فشار مداوم برای ارتباط دائمی با اجتماع و انفجار اطلاعاتی از طریق چت، اپلیکیشن و شبکه‌های اجتماعی که دسترسی به آن توسط تلفن‌های همراهی که تقریباً از آن جدا نیستیم، تسهیل شده، یکی دیگر از عوامل استرس‌زا است.

ما در دنیای مدرن زندگی می‌کنیم که در کنار لذتِ استفاده از تکنولوژیکی، تقریباً اثرات شوم آن را نیز متحمل می‌شویم. همه ما قدرتی را که این ابزارها در جلب‌توجه ما به شیوه‌ای اجباری دارند، بر آرامش و روان‌مان احساس کرده‌ایم. ذهن ما از طریق مسیرهای موازی مختلف در چندین برنامه و صفحات موتور جستجو که به‌طور هم‌زمان باز می‌شوند، پراکنده شده و بی‌تابانه تلاش می‌کند به هزاران محرک پاسخ دهد.

رهایی از مشغله ذهنی با یوگا

 

این‌کار به‌قدری طبیعی اتفاق می‌افتد که در اغلب موارد، به احتمال زیاد متوجه نمی‌شویم که به بی‌نهایت صفحات مجازی در صفحه‌نمایش منتقل شده‌ایم! ما این کار را تقریباً غیرارادی، از روی عادت و به طور خودکار انجام می‌دهیم.

یک پیام بر روی پیام دیگر روی صفحه نمایش می‌درخشد. انگشتان‌تان همیشه مشغول هستند: کلیدها را فشار می‌دهید، کلمات جدیدی را برای پاسخ دادن تایپ می‌کنید یا می‌نویسید. شما همچنان متصل باقی می‌مانید؛ حتی زمانی‌که در حرکت دائمی هستید و در عین حال فرستنده‌ها یا گیرندگان نامرئی پیام‌های ورودی و خروجی نیز در حال حرکت هستند و هرکدام مسیر خودتان را دنبال می‌کنید.

وقتی ذهن‌مان مشغول است، ضعیف می‌شویم زیرا دیگر در لحظه حال زندگی نمی‌کنیم و به آن پاسخ مناسب نمی‌دهیم. در این وضعیت بیش‌تر مستعد احساسات منفی و تحت‌تأثیر افراد و شرایط قرار می‌گیریم.

خوشبختانه “درمانی” برای خشم، نفرت، ترس، عصبی بودن، نگرانی، بی‌تفاوتی، بی‌حالی، و یافتن زمانی برای آرامش، سکوت و تمرکز وجود دارد! روش‌های ایجاد آرامش و سکوت ذهنی، احساس راحتی به ارمغان می‌آورد که ما را قادر می‌سازد از پاسخ به محرک‌هایی مانند تلفن همراه، تلویزیون، فعالیت‌های زیاد و سایر عوامل حواس‌پرتی خودداری کنیم. درعوض ما خودمان را با مدیتیشن، حرکات یوگا و تمرینات تنفسی تقویت می‌کنیم.

بنابراین دفعه بعد که خودتان را از خود دوست‌داشتنی، باهوش و خلاق‌تان دور احساس کردید، کمی وقت بگذارید. به خودتان اجازه دهید با توجه کردن به خودتان، عشق ورزیدن و بخشش تقویت کنید.

یک ضرب‌المثل قدیمی ذن می‌گوید: شما باید 20 دقیقه در روز صرف مدیتیشن کنید، مگر این‌که خیلی شلوغ باشید، در این صورت باید یک ساعت زمان بگذارید.

 

یوگا برای کسانی که مشغله ذهنی زیادی دارند!

برای بسیاری از ما افراد پرمشغله، به‌نظر می رسد سرمایه‌گذاری در مِلک آسان‌تر از سرمایه‌گذاری حتی 15 دقیقه از روز برای خودمان باشد. اگر سرمایه‌گذاری در ملک می‌تواند بازده پولی عالی در آینده داشته باشد، سرمایه‌گذاری در یوگا می‌تواند منجر به آینده‌ای شاد و سالم شود.

با یوگا از مشغله های ذهنی خلاص شو

 

تصور کنید که هر صبح، با عجله آماده می‌شویم، به محل کارمان می‌رسیم، عجله می‌کنیم تا کار را تمام کنیم، تماس‌ها و مکالمات کاری و بعد از آن موارد دیگر کاری و غیرکاری در همان روز. عصر می‌آید، دوباره می‌دویم تا به خانه برگردیم و تا روز بعد ماراتن دیگری را شروع کنیم. بیایید توقف کنیم و هر روز صبح چند دقیقه را صرف آرامش کنیم و ذهن پرکارمان را که لحظه‌ای ساکت نمی‌شود، با یوگا آرام کنیم. اما این‌کار یعنی تمرین یوگا چطور به شما کمک می‌کند تا به آرامش برگردید؟

این برنامه یوگا 30 دقیقه‌ای را به‌مدت 15 روز امتحان کنید:

1.      با حرکات کششی ساده یوگا و سوریاناماسکار(حرکت سلام بر خورشید) بدن‌تان را گرم کنید.

2.      برای کشش عمیق‌تر وارد حرکات یوگای فعال شوید.

3.      با پرانایامای تسکین‌دهنده (تکنیک‌های تنفسی) آرام شوید.

4.      در پایان، تجربه خود را با مدیتیشن کامل کنید.

 

با شرکت در کلاس یوگا و تعهد به تمرین منظم ، ذهن آرام‌تر، دقیق‌تر و متمرکزتر می‌شود. در نتیجه بهره‌وری و کارایی در کار افزایش یافته و میزان موفقیت بیش‌تر می‌شود. شاید تعجب کنید وقتی ببینید که چطور می‌توانید برخی کارها را در حدود یک تا دو ساعت به‌پایان برسانید، کارهایی‌که ممکن بود زمان و نیروی شما را دوبرابر بیش‌تر بگیرد. این نتیجه حاصل تلاش فقط 30 دقیقه یوگا در صبح است! می‌توانید با حرکات کششی یوگا شروع کنید، با تمرینات تنفسی ادامه دهید و سپس با مدیتیشن احساسی عالی داشته باشید.

زندگی باید تعادل کاملی بین فعالیت پویا و سکون باشد. حتی اگر یک جنبه از این دو از دست برود، زندگی ناقص است. یوگا، مدیتیشن و تمرینات تنفسی برای کسانی‌که به‌طور منظم آن را انجام می‌دهند، معجزه می‌کند.

یوگا به شما فضا و زمان برای خودتان می‌دهد. آن زمانی که قرار است برای یوگا بگذارید، فقط برای شماست! فرزندان، حیوان خانگی، پارتنر، آلارم ساعت، شریک زندگی، رئیس، همکار، هیچ‌کس در دایره توجه شما نیست. آن زمان برای شما و فقط شماست تا فقط به خودتان توجه کنید.

در این زمان، احتمالاً مشکلات و مسائل شخصی که در انتظار لحظه‌ای آرام برای آشکار شدن بودند، ظاهر شده و از بین می‌روند. زمانی‌که با خودتان سپری می‌کنید به شما فرصتی می‌دهد تا درک کنید، رها کنید، رها شوید و آرام باشید، زیرا لازم است گهگاه از کارهای روزمره فاصله بگیریم تا هم برای ارتباط درست با دیگران و هم با مسائل دیگر زندگی‌مان روابط سالم و بهتری برقرار کنیم.

یوگا شما را انعطاف‌پذیر و متحرک نگه می‌دارد. سبک زندگی مدرن باعث شده است که ما تحرک کم‌تری داشته باشیم. شانه‌های سفت، گردن‌درد، کمردرد، عضلات همسترینگ نامتعادل یا آسیب‌دیدگی زانو، همگی نتیجه ساعت‌های طولانی نشستن روی صندلی هستند. ما مفاصل خود را حرکت نمی‌دهیم و عضلات خود را آن‌طور که لازم است برای انعطاف‌پذیری کشش نمی‌دهیم. اگر مفاصل ما به‌درستی کار نکنند، شروع به کشیدن ماهیچه‌ها و استخوان‌های اطراف آن‌ها کرده و تراز بدن را به‌هم می‌زند.

کوین تروئو می‌گفت: “بیش‌تر مردم نمی‌دانند که بدن آن‌ها چقدر برای احساس خوب طراحی شده است.” گنجاندن یک ساعت تمرین خوب یوگا در برنامه شلوغ شما ضروری است تا مفاصل و ماهیچه‌هایتان را در فرم خوبی نگه دارید!

یوگا استرس را کاهش می‌دهد. یک مطالعه که به مثبت‌اندیشی پرداخته، بیان می‌کند که دیدن رؤیای آینده به شما آرامش می‌دهد، زیرا فشار خون سیستولیک (فشار روی شریان‌ها) را به‌میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.

تمرین یوگا فضا و زمان آرامی را برای لحظه‌ای توقف، استراحت و تأمل بر روی روال زندگی و اولویت‌هایتان فراهم می‌کند. مشغله ذهنی  و استرس بخشی از طبیعت ما انسان‌هاست و برای متعادل کردن آن به یوگا و مدیتیشن به‌عنوان ابزاری مناسب نیاز داریم. وقتی بدنی سالم، تنفسی کامل و ذهنی آرام داریم، اضطراب از بین می‌رود. تکنیک‌های مختلف تنفسی یوگا معروف به پرانایاما، قرار گرفتن در حالات فیزیکی خاص و همچنین آرامش نهایی در پایان تمرین یوگا، راه‌های تقویت‌کننده و آرام‌بخشی برای داشتن تمدد اعصاب، یک خواب خوب و استراحت لازم هستند.

علاوه بر این، یوگا شما را برای مقابله بهتر با لحظات استرس‌زا آماده کرده و در کارتان بهره‌ورتر خواهید بود.به این ترتیب شغلی لذت‌بخش‌تر، شریک زندگی بهتر و با فرزندان‌تان باحوصله‌تر و دوستانه‌تر خواهید بود.

مشغله ذهنی و رسیدن به آرامش

 

یوگا شما را از مشغله ذهنی تان جدا کرده و به لحظه حال می‌آورد، تنها جایی‌که زندگی واقعی وجود دارد. حرکات متعادل‌کننده در تمرین یوگا نمونه‌های کاملی برای این کار هستند. وقتی در حال انجام یک تمرین تعادلی هستیم، تعادل را روی یک پا قرار داده و دست‌ها را بالای سرمان حفظ می‌کنیم، در این وضعیت به هیچ‌وجه نمی‌توانیم به لیست خرید، برنامه‌های عصرمان یا هر چیز دیگری فکر کنیم. تمرکزمان در این حالت به ناچار از همه‌چیز قطع می‌شود و در غیر این صورت سقوط می‌کنیم. تمرینات تعادلی توجه شما را می‌طلبند و شما را مستقیماً به لحظه حال می‌آورند.

تمرین یوگا از سیستم‌های فیزیولوژیکی مختلف بدن مراقبت می‌کند. در تمرین یوگا می‌توانیم فوراً متوجه تأثیر این سه سیستم فیزیولوژیکی، یعنی سیستم عصبی، تنفسی و گوارشی شویم. نشستن ساعت‌های طولانی روی یک صندلی و تحلیل کارهای روزانه آسیب‌های زیادی بر سیستم عصبی ما وارد می‌کند، همچنین به معده و دستگاه گوارش‌ فشار وارد کرده و با تأثیر بر ریه‌هایمان بر سیستم تنفسی تأثیر می‌گذارد.

ما از تمرینات تنفسی و حرکات بدنی، برای مبارزه با هر سه به‌طور هم‌زمان استفاده می‌کنیم. یوگا، با حرکت دادن بدن در فضا و تا قرار دادن بدن در انواع حالت‌های خاص، دستگاه گوارش را ماساژ می دهد. تمرینات خاصی وجود دارند که به‌ویژه برای مهار و حتی معکوس کردن سندرم روده تحریک‌پذیر یا ناراحتی معده مفید هستند. تمرینات تنفسی فوراً سیستم عصبی را تسکین داده و ظرفیت ریه را افزایش می‌دهد. همچنین اکسیژن بیش تری را به بدن وارد می‌کند. در نتیجه، هرچه اکسیژن بیش‌تری در مغز جریان یابد، وضوح، تمرکز، هوشیاری و دقت بیش‌تری به ارمغان می‌آورد.

یوگا اراده شما را تقویت می‌کند. ما اغلب یوگا را آرامش‌بخش می‌دانیم، اما برای نگه داشتن بدن در حالت خاصی به مدت بیش از دو ثانیه، به قدرت ذهنی و همچنین توان عضلانی نیاز دارد. بیش‌تر تمرینات یوگا چالش‌برانگیز هستند و به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که شما را به سمت محدودیت‌های فیزیکی‌تان سوق دهند.

وقتی روی کاری که در حال انجامش هستید، تمرکز می‌کنید و توجه بیش‌تری به بدن خود دارید، شروع به گوش دادن به آن با دقت بیش‌تری می‌کنید. در این هنگام باید با دقت به آن‌چه بدن‌تان به شما می‌گوید گوش دهید. مشاهده هر پاسخی که بدن و ذهن به آن اشاره می‌کنند، ارزشمند است، زیرا می‌توانیم به‌موقع واکنش نشان داده و آن را بررسی کنیم.

 

سخن پایانی

یوگا راهی برای رسیدن به تعادل بدن و ذهن و همچنین تمرین ارتباط برقرار کردن است. ارتباط با خودمان. ارتباط با جهانی که ما را احاطه کرده است؛ با جهانی که بخشی از آن هستیم.

آن‌چه یوگا می‌تواند به شما بیاموزد این است که چیزهایی را که دیگر به شما کمکی نمی‌کنند، رها کنید. این به شما اعتمادبه‌نفس و توانایی می‌دهد که بتوانید بیش‌تر از آن‌چه فکر می‌کنید، به‌دست آورید، اما بدون فشار، مبارزه غیرضروری و یا استرس! فقط گاهی لازم است این موضوع را به‌یادآور بیاوریم. یوگا به ما می‌آموزد آن‌چه را که نباید تحمل کرد و آن‌چه را که نمی‌توان درمان کرد، درمان کنیم.

 

منابع:

مدیوم

آیا این مقاله مناسب بود؟

برروی ستاره ها کلیک کنید

خیلی مناسب 4.1 / 5. شمارش آرا: 9

تا این لحظه رای داده نشده است.

نوشتن دیدگاه