تعریف یوگا

در این مطلب قصد داریم با مفهوم و تعریف یوگا آشنا شویم و بدانیم که یوگا چیست و شاخه‌های اصلی آن کدامند؟ پس در ادامه با ما همراه باشید.

ابتدا از معنای کلمه یوگا آغاز می‌کنیم. “یوگا” برگرفته از  کلمه یوج با ریشه “یوغ” و به معنای اتحاد یا همبستگی است. به همین منظور یوگا را می‌توان روشی برای اتحاد بین آگاهی فردی و آگاهی کائنات دانست.

یوگی‌های قدیم بر این باور بودند که اگر فردی می‌خواهد با خود و جهان پیرامونش به هماهنگی برسد باید ذهن و جسم خود را یکی کند. پس در واقع اگر بخواهیم به مفهومی دیگر از آن اشاره کنیم، می‌توان گفت یوگا ارتباط و تعادل بین ذهن و جسم است.

دلیل این تعریف هم این است که یوگی‌های قدیم متوجه شدند به کمک این رشته می توانند بین ذهن و جسم خود هماهنگی برقرار کنند.

در واقع یوگا با افزایش آگاهی و رشد تدریجی انسان، باعث ایجاد هماهنگی کامل، پرورش استعدادهای جسمی، عاطفی،ذهنی، روحی ما می شود.

یوگا بر این اصل استوار است که اگر بتوانیم ذهنمان را تحت کنترل خود در آوریم، پس می توانیم بر همه ابعاد وجودی‌مان حاکم شویم و هر مانعی را که در مسیر حرکت به سوی کمال بر سر راهمان باشد از میان برداریم.

در تعریف یوگا باید این را هم اضافه کرد که بر خلاف برخی باورهای رایج اما اشتباه، یوگا تنها یک ورزش نیست؛ بلکه یک روش و راه و رسم زندگی است که می تواند بر جنبه های مختلف ما و زندگی ما اثر گذار باشد.

به عبارت دیگر، این رشته مجموعه‌ای از تمرینات اخلاقی، جسمانی، پاکسازی، تنفسی و ذهنی است که هر قسمت از آن بر یک سری از ابعاد ما اثرگذار هستند.

یوگا چیست؟

زمانی که تمرینات اخلاقی را انجام می دهیم می توانیم به صلح و آرامش با خود و اطرافیانمان برسیم. این صلح درونی به ما کمک می کند تا بر مشکلات محیط پیرامون، بهتر و با تسلط بیشتری غالب شویم.

بعد از انجام تمرینات پاک‌سازی، سموم بدنمان دفع می شود، عادات غذایی و برنامه تغذیه‌مان اصلاح می شود و در مسیر بهبود و سلامتی قرار می گیریم.

تمرینات بدنی یوگا سطوح مختلفی دارد که ما را در مسیر تندرستی قرار می دهد. زمانی که تمرینات بدنی را انجام می دهیم، نتیجه کار جسمی سالم تر، قوی تر و در عین حال منعطف و با الگوی صحیح خواهد بود.

یوگا با تکیه بر تکنیک‌های خاص خود، راه و روش تنفس اصولی را به ما می آموزد. تمرینات تنفسی به ما کمک می کند تا از تمام ظرفیت تنفسی خود بهره ببریم و طول عمرمان را افزایش دهیم.

تمرینات ذهنی به ما کمک می کند تا در مسیر آرامش قدم برداریم و به تمام ظرفیت ها و توانمندی خود دست پیدا کنیم. از طریق این تمرینات، هرگونه عدم تعادل و ناهماهنگی مابین اجزای بدن از بین می رود.

این رشته دارای برنامه‌های متنوعی است که تک تک آن‌ها موجب می شوند با معطوف کردن ذهنمان به بدن و نقاط مختلف آن،به خوداگاهی برسیم و تمرکزمان را تقویت کنیم.

در یک تعریف کلی، یوگا به ما کمک می کند تا کیفیت زندگی خود را چه روحی و چه جسمی، ارتقا دهیم و این امر باعث افزایش خودشناسی ما و بالا رفتن آگاهی در زندگی مان می گردد.

بدون شک این رشته قدیمی‌ترین روش ارتقاء شخصیت آدمی است و تاثیرات شگرفی بر انسان می گذارد به همین دلیل است که مدت هزاران سال پایدار مانده است و حتی با گذشت زمان و کمرنگ شدن جنبه های مقدس و  اعتقادی آن، پیروان فراوان کسب کرده است.

این رشته قرن‌ها در سرزمین های هند و خاور دور به حیات خود ادامه داد تا اینکه در پایان قرن ۱۹ در اروپا و آمریکا گسترش پیدا کرد و اندیشه غربی سرانجام آن را به آزمایشگاه‌ها کشاند.

یکی از مراکز مهم تحقیقاتی در این زمینه، بیمارستان “کارولینسکا” در استکهلم بود که تایید کرد، کنترل ذهن و جسم در نتیجه یوگا نه تنها افسانه نیست بلکه حقیقت محض است و این چنین بود که این رشته مقبولیت عام پیدا کرد و امروز، روزانه میلیون‌ها نفر از طریق کتاب‌ها، نشریات و وسایل ارتباطی دیگر با آن آشنا می‌شوند و از آن بهره می گیرند.

شاخه‌های اصلی یوگا

حالا که با تعاریف را یاد گرفتیم در ادامه می‌خواهیم ببینیم که شاخه‌های اصلی آن کدامند. اگر یوگا را یک کل در نظر بگیریم، این کل، شش شاخه اصلی دارد.

هر چند در مطلب دیگری به صورت اختصاصی به شش شاخه اصلی یوگا پرداخته ایم، در این جا نیز به صورت مختصر به آن‌ها اشاره می کنیم. شش شاخه اصلی یوگا عبارتند از:

  1. هاتا یوگا یا یوگای حرکتی
  2. کارما یوگا
  3. باکتی یوگا
  4. آشتانگایوگا
  5. راجا یوگا یا یوگای خودداری
  6. جنانایوگا (گیانایوگا)

همان طور که اشاره کردیم، در مطلبی جداگانه به هر یک از این شاخه‌ها پرداخته ایم. برای آشنایی با شاخه های یوگا و توضیحات کامل هر شاخه، به مطلب زیر مراجعه کنید.

آیا من هم می توانم یوگا را شروع کنم؟

شايد این سوال، سوال شما هم باشد که آيا من هم می‌توانم يوگا انجام دهم؟ این سوال به خصوص در میان دوستانی که به تازگی قصد شرکت در دوره‌های آموزش یوگا یا دوره آموزش یوگا درمانی را دارند رایج است.

در پاسخ باید بگوییم، به‌طور حتم شما هم مي‌توانيد از مزایای یوگا در زندگیتان بهره‌مند شوید. هرکسي که بخواهد، مي‌تواند يوگا انجام دهد. به هيچ دستگاه و لباس خاص و هزینه آنچنانی نیاز نیست، تنها چيزي که به آن احتياج داريد، اراده شما براي دست يافتن به يک زندگي سالم‌تر و بدون فشار است.

ممکن است در ابتدا از يوگا فقط براي کاهش وزن و تناسب‌اندام استفاده کنيد و ‌اين هم هيچ اشکالي ندارد. با هر هدفی که شروع کنید، به مرور زمان از تمام مزیت های آن بهره‌مند خواهید شد.

اگر در مورد مفهوم یوگا و فلسفه آن سوالی دارید، یا اگر پیشنهاد و مطلب تکمیلی دارید، پایین همین صفحه در قسمت نظرات برای ما بنویسید و شانس خودتان را  برای دریافت هدایای طاتا آکادمی افزایش دهید.

آیا می‌توانم یوگا را از خانه شروع کنم؟

بله، با فراهم شدن امکان آموزش‌های آنلاین، شما می‌توانید در هر زمان و هر مکانی که هستید در مسیر آموزش این رشته قرار بگیرید. دیگر محدودیت‌های این چنینی نمی‌تواند مانع از دریافت نور آگاهی و انتخاب یک سبک زندگی سالم شود.

من محدودیت حرکتی دارم، آیا می‌توانم یوگا کنم؟

اگر مشکل حرکتی دارید، یا مشکلاتی نطیر کمر درد، درد مفاصل و یا بدن خشک و غیر منعطفی دارید، یوگا برای شما هم گزینه‌هایی دارد. دوره یوگا تراپی یا یوگا درمانی، به گونه‌ای طراحی شده است که شما بتوانید با وجود محدودیت‌های جزئی، تمرین خود را شروع کنید.

آیا یوگا باعث افزایش قد می‌شود؟

برخی آساناهای یوگا نقش قابل توجهی در افزایش قد در سنین رشد دارند. با دانستن این حقیقت که رشد قد از سن مشخصی متوقف می‌شود، این آساناها از روند کاهش قد در سنین میان‌سالی را کند می‌کند. در این رابطه مقاله‌ای در وب‌سایت طاتا آکادمی تدوین شده است که می توانید با مراجعه به بخش مقالات، مطالعه نمایید.

آیا یوگا تأثیری روی کاهش وزن دارد؟

با توجه به این که مهم‌ترین نکته در کاهش وزن بحث نقصان کالری است و هیچ فرمول کوتاه مدت بدون عوارض برای کاهش وزن وجود ندارد، انجام مداوم تمرینات یوگا، به خصوص آساناهای قدرتی، در میان مدت و طولانی مدت باعث به تعادل رسیدن و کاهش وزن شما خواهد شد.

آیا یوگا همان مدیتیشن است؟

یوگا شامل تمرینات جسمی و ذهنی است. تمرینات جسمی یوگا همان آساناها هستند که شامل فعالیت‌های بدنی می‌شوند. مدیتیشن یا مراقبه نوعی تمرین ذهنی است که از طریق تمرکز ذهن در بدن، باعث به تعادل رسیدن ذهن و جسم می‌شود.

آیا این مقاله مناسب بود؟

برروی ستاره ها کلیک کنید

خیلی مناسب 4.7 / 5. شمارش آرا: 15

تا این لحظه رای داده نشده است.

1 نظر

  1. سلام
    من اسن مقاله رو خوندم و نگاه صحیحی از یوگا بهم داد ممنونم از شما

    • شماره تماس: 09169160881

نوشتن دیدگاه