آیا از تصمیم گیری می ترسید؟ آیا می خواهید یاد بگیرید که با انتخاب های تغییر دهنده زندگی بهتر کنار بیایید؟ اگر اینطور است، پس این مقاله برای شما مناسب است. تصمیم گیری همواره یکی از تجربیات حیاتی بشر بوده، چیزی که هم بسیار هیجان انگیز و هم تا حدودی استرسآور (به خاطر مسئولیتی که در پی دارد) است.
در این مقاله، به شما سه نکته را ارائه میدهیم که به کمک آن میتوانید این فرآیند شکلدهی زندگی را کم استرستر کنید تا بتوانید روی آنچه مهم است تمرکز کنید و مسیر خود را انتخاب نمایید.
یک: به دیگران گوش دهید – به خودتان اعتماد کنید!
یکی از رایج ترین رفتارهایی که در جامعه امروزی می بینم ترس منفعل کننده از تصمیم گیری شخصی است. به همین دلیل هر زمانی که نیاز به تصمیم گیری داریم، سریعا به دنبال جمع آوری اطلاعات در مورد آن موضوع میرویم و با کمک اینترنت، به راحتی میتوانیم ساعتهای بیشماری را صرف تحقیق در مورد آنچه برای ما بهتر است بگذرانیم.
اگرچه ممکن است انجام برخی تحقیقات ایده خوبی باشد، به خصوص قبل از برداشتن گامهای بزرگ – مثل نقل مکان به کشوری دیگر یا پذیرش یک شغل جدید – اما این نکته بسیار حیاتی است که ما با دست و پا زدن در میان انبوهی از اطلاعات و داده ها، در خود تحقیق غرق نشویم و گم نشویم.
اغلب ما از این غافل می شویم که تصمیم با خود ماست. حتی هوشمندانه ترین توصیه های دنیا نیز تحت تأثیر تجربیات و باورهای زندگی دیگران است. بنابراین، در نهایت باید این اطلاعات و تحقیقات به ما کمک کند تا به مرحله تصمیم گیری برسیم، نه اینکه ما را به جایی برساند که درگیر بی تصمیمی شویم.
از مشاوره به عنوان یک ابزار استفاده کنید!
توصیه های دیگران بسیار عالی است زیرا می تواند به شما کمک کند یک موقعیت خاص را از زاویه جدیدی ببینید که ممکن است قبلاً حتی به آن فکر نکرده باشید. همیشه خوب است که حرف های افرادی را بشنوید که در موقعیتی مشابه شما بوده اند، اما تجربه بیشتری دارند و می توانند شما را آماده کنند یا به چیزهایی اشاره کنند که خودتان نمی بینید.
حقیقت این است که هر چه بتوانید نظرات و دیدگاه های متنوع تری را در تصمیم گیری خود جمع آوری کنید، دقت تصمیم گیری شما بیشتر می شود و احتمال اینکه بتوانید تصمیم بهتری بگیرید بالاتر است. با این حال، از آنها فقط به عنوان دیدگاه ها و نظراتی استفاده کنید که قرار است به شما کمک کند. دیدگاه ها و تجربیات دیگران را می توان به عنوان ابزارهایی در نظر گرفت که می توانید از آنها برای کمک به تصمیم گیری خود استفاده کنید.
همیشه این نکته را به خاطر داشته باشید که دیگران نمی دانند چه چیزی با روحیات و خواسته های شما مطابقت دارد. آنها ممکن است ایده خوبی داشته باشند، اما به خاطر داشته باشید که در بهترین حالت هنوز در حال حدس زدن هستند. بنابراین، در نهایت، همیشه مطمئن شوید که برای خودتان تصمیم می گیرید. این شما هستید که باید بهترین را برای خود انتخاب کنید.
دو: نتایج را در نظر بگیرید!
سوال بسیار مهمی که هنگام مواجهه با یک تصمیم باید پرسید این است که «چه اتفاقی می تواند بیفتد؟». ما اغلب در ایجاد ترس هایی در سرمان مهارت داریم که ما را از دیدن یک تصمیم از دیدگاه منطقی تر باز می دارد. در نتیجه ممکن است از هر تصمیمی بترسیم. اما همین که قدم از قدم برنداریم هم به خودی خود یک تصمیم است.
بنابراین، قبل از اینکه تصمیمی بگیریم بهتر است از خودمان بپرسیم چه اتفاقی ممکن است بیفتد؟ این سوال را هم در مورد تصمیم های مختلفی که می توانیم بگیریم باید بپرسیم، هم در مورد اینکه اگر هیچ تصمیمی نگیریم چه می شود. در واقع پیامد هر سناریویی را باید برای خودمان ترسیم کنیم.
ناشناخته ها را بپذیر!
مسئله این است که تغییر، صرف نظر از هر جهتی که باشد، همیشه عناصر ناشناخته را به همراه خواهد داشت. این اجتناب ناپذیر است. این تصمیم اغلب به معنای رفتن از نقطه A به نقطه B است، اما همچنین در مورد این است که بدانید کدام مسیر را برای رسیدن از اینجا به آنجا طی خواهید کر. و گاهی اوقات، مهم نیست که کدام مسیر را انتخاب می کنید، در نهایت به همان مقصد می رسید.
مزایا و معایب تصمیم را شناسایی کنید!
فهرستی را چه روی کاغذ و چه در ذهن خود تهیه کنید. به وضوح مشخص کنید که نتایج “مثبت” و “منفی” تصمیم شما چیست. ممکن است احساس کنید که این موضوع فقط جنبههای مثبت یا منفی دارد، اما هیچ چیز فقط سیاه یا سفید نیست.
درک اینکه چه چیزی را رها میکنید و چه چیزی را میتوانید از یک جهت جدید در زندگی به دست آورید – خواه کار، رابطه یا هر چیز دیگری باشد – بسیار سودمند است زیرا روشن میکنید که موقعیت چه چیزی میتواند به همراه داشته باشد و چه چیزی را میتواند از بین ببرد.
البته، شما هنوز با ناشناخته ها روبرو هستید – هرگز نمی توانید بدانید که زندگی چگونه خواهد بود و کدام نتیجه ها را دریافت خواهید کرد. اما با فکر کردن منطقی به آن و روشن بودن در مورد احتمالات و تهدیدها، به خود فرصت می دهید تا تصمیمات بهتری بگیرید.
سه: ارزش ها و باورهای خود را ارزیابی کنید!
یکی از جنبه های حیاتی یک تصمیم این است که آن را با سبک زندگی خود، از جمله ارزش ها و باورهای اصلی خود، متناسب کنید. برخی از تصمیمات ممکن است در تئوری هیجان انگیز به نظر برسند، اما ممکن است دقیقاً آن چیزی نباشند که واقعاً می خواهید یا نیاز دارید. انتخاب مسیری که عمیقاً با شخصیت شما و با آنچه اعتقاد دارید در تعارض است، ممکن است برای زندگی شما راضی کننده یا در مقابل، مضر باشد. تعیین آنچه واقعا می خواهید در سطحی اساسی و واقع بینانه، می تواند به کاهش ترس از تصمیم گیری کمک کند.
اهداف و ارزش های شما چیست؟
در زندگی می خواهید به چه چیزی برسید؟ چه چیزی را می خواهید دنبال کنید و از چه شرایطی می خواهید خارج شوید؟ برای چه چیزی بیشتر ارزش قائل هستید؟ این سوالات همه بخش های اساسی تصمیم شما هستند.
گاهی ممکن است در هیجان و تب و تاب لحظه کور شویم. در چنین مواردی، ضروری است که توقف کرده و به اندازه کافی وضعیتی را که در آن قرار گرفتهایم مشاهده کنیم. آیا بر اساس ارزشها و باورهای خود عمل میکنیم؟ آیا طبق آنچه می خواهیم در زندگی دنبال کنیم و اهدافی که داریم عمل می کنیم؟ یا، آیا ما ساده انگارانه، مسائل را به صورت لحظهای و هیجانانگیز میبینیم – ایدههایی که ممکن است برای شخص دیگری مؤثر باشد اما برای ما نه؟
همیشه کمی زمان بگذارید تا به طور کامل در مورد مسائل فکر کنید و این جنبه های ضروری زندگی خود را ارزیابی کنید، به خصوص قبل از تصمیم گیری های بزرگ که می توانند زندگی شما را تغییر دهند.
سخن نهایی
تصمیم گیری یکی از هیجان انگیزترین جنبه های انسان بودن است. حتی با وجود اینکه گاهی احساس میکنیم از آزادی فاصله داریم، اما همچنان این امتیاز را داریم که مسیرهایی را برای خودمان انتخاب کنیم و این تصمیمات اساساً زندگی ما را شکل میدهند.
فرآیند تصمیم گیری ممکن است بسیار استرس زا باشد زیرا شما در حال قدم گذاشتن به ناشناخته هستید. بنابراین، صمیمانه امیدواریم نکات بالا به شما کمک کند تا تصمیمات آگاهانه و متفکرانه تری بگیرید.