همه ما آدم ها برای این که بتوانیم به عنوان عضوی از جامعه نقش موثرتری ایفا کنیم نیاز به یک سری مهارت نرم داریم. هر چه انسان در مسیر تکامل پیش می رود، جنس مهارتهای مورد نیاز برای تعامل با سایر افراد و انجام درست وظایف و مسئولیتهایش تغییر میکند.
به طور مثال، اگر به چند دهه قبل برگردیم خواهیم دید، مهارت های فنی یکی از معیارهای بسیار مهم در ارزیابی اثرگذاری افراد در محیط کار محسوب می شده است. امروزه با پیچیده تر شدن روابط انسانی و مکانیزه شدن بسیاری از کارها، ماشین ها و ربات ها کارهای فنی را با دقت بیشتر و خطای کمتری انجام می دهند، بنابراین، مهارت هایی اهمیت پیدا کرده اند که به ابعاد انسان بودن ما مرتبط اند. در این مطلب می خواهیم به عنوان بخشی از فرایند توسعه فردی، در مورد مهارت هایی از این دست صحبت کنیم. مهارتهایی که به مهارت های نرم شناخته می شوند. پس در ادامه همراه ما باشید.
مهارت نرم چیست؟
مهارت نرم در مقابل مهارت سخت قرار می گیرد. مهارت سخت، آن دسته از مهارتهای فنی است که به یک تخصص یا رشته خاص مربوط است و معمولا از روش های مختلف در دانشگاه ها، هنرستان ها، آموزشگاه های حرفه ای و … آموزش داده می شوند و از قرنها پیش وجه تمایز افراد در یک حرفه محسوب میشدهاند. مهارتهای نرم مهارتهای غیر فنی هستند که به نحوه مدیریت و فعالیت ما، تعاملات و روابط انسانی و نحوه مواجهه ما با مسائل و چالش ها مربوط می شوند.
شما ممکن است بسیار تحصیل کرده و آگاه باشید، اما در واقع، این مهارت های نرم شماست که تاثیرگذارتر است. توسعه مهارت های نرم، نه تنها برای یک انسان خوب بودن، بلکه برای داشتن حرفه ای موفق و یا داشتن روابط اجتماعی قابل قبول بسیار ضروری است.
برخلاف مهارت های سخت، که کاملاً علمی یا فنی هستند و می توان آن ها را از مدارس و کالج ها آموخت، مهارت های نرم به هوش عاطفی فرد مربوط می شوند و اساساً بخشی از شخصیت او را تشکیل می دهند.
به دست آوردن مهارت های سخت لزوماً سخت نیست. آن ها می توانند به راحتی آموزش داده شوند و در طی زمان قابل یادگیری و کامل شدن هستند. در مقابل، این مهارت های نرم هستند که چالش برانگیزترند، زیرا ارتباط چندانی با دانش و تخصص ندارند، اما ارتباط نزدیکی با شخصیت فرد دارند.
برای ارتقای مهارت های نرم، به تلاش آگاهانه، تمرین مداوم و تعهد به توسعه فردی نیاز است. به عنوان مثال مهارت های سخت ممکن است در رزومه شما تأثیرگذار به نظر برسند، اما مهارت های نرم، مزیت هایی هستند که شما را از بسیاری از افرادی که تخصصی مشابه به شما دارند، متمایز می کند.
مهارت های نرم را نمی توان با یک دسته بندی کلی از هم جدا کرد. با توجه به این که بعد فراجسمی انسان بسیار پیچیده تر است، مهارت های نرم نیز گستره بسیار وسیعی از مهارت ها را شامل می شوند. این مهارت ها را می توان ویژگی یا عادت شخصیتی نیز نامید. برخلاف مهارت های فنی که به ندرت می توانند کیفیت اثرگذاری افراد با مهارت مشابه را متمایز کنند، مهارت های نرم سنجه دقیق تری را در اختیارمان می گذارد تا بتوانیم این تمایز را حس کنیم.
Source: https://www.michaelpage.com/advice/career-advice/job-search-advice/what-are-soft-skills
چرا مهارت نرم مهم است؟
شخصی را تصور کنید که یک مهارت فنی منحصر به فرد دارد، در نگاه اول شاید با خود بگوییم این فرد باید آدم موفقی باشد. حال تصور کنید همین شخص مهارت مدیریت زمان یا مهارت برقراری ارتباط موثر نداشته باشد، آیا هنوز بر این باورید که شخص بسیار موفقی باید باشد؟
یا به طور مثال، فردی را تصور کنید که مدت زیادی را صرف یادگیری آساناها و تمرینات یوگا کرده است. در این مسیر بسیار زحمت کشیده و به درجه بالایی از مهارت در اجرای تمرینات و آساناها رسیده است. این فرد رویایی را دنبال کرده است که در طول این مسیر به او انگیزه می داده است: تبدیل شدن به یک مربی حرفه ای یوگا. با این حال، در طول این مدت از یک سری مهارت ها غافل شده است؛ مثلا، مدیریت کلاس، تعامل با افراد، مدیریت زمان، سخنرانی اثرگذار و سایر مهارت های لازم برای اداره یک کلاس مطلوب. آیا این فرد برای مربیگری آماده است؟ به احتمال زیاد هم نظریم و جواب یک نه محکم و قاطع است.
همان طور که دیدیم، مهارت های نرم اگر مهم تر از مهارت های سخت یا فنی نباشند، کم اهمیت تر هم نیستند و باید به آن ها توجه بیشتری داشته باشیم. علاوه بر این، ما برای برقراری ارتباطات سازنده، تعاملات اجتماعی و حل مسائل خود از این مهارت ها کمک می گیریم.
اگر از منظر کاری به مهارت های نرم نگاه کنیم، در محیط کار نیز مدیران تمایل دارند افرادی را استخدام کنند که مهارت های نرم بالایی دارند. بنابراین، چه به عنوان یک شخص که به دنبال توسعه فردی است، چه به عنوان فردی که به دنبال یک شغل ایده آل می گردد، مهارت های نرم می تواند نتایج را به صورت قابل ملاحظه ای تغییر دهد.
نکته جالب توجه این که، مهارت نرم قابل یادگیری و ارتقا است و می توان با تمرین و تکرار آن را ارتقا داد. خب، تا اینجای کار زیاد در مورد مهارت های نرم گفتیم و چندین بار از آن نام بردیم و به اهمیت آن اشاره کردیم. در ادامه می خواهیم یک دسته بندی کلی از این مهارت ها را ارائه کنیم تا بهتر با این مقوله آشنا شویم.
مهارتهای نرم کدامند؟
تقریباً همه جنبه های مثبت یک فرد و ارزش هایی که او برای آن ها احترام قائل است زیر مجموعه مهارت نرم قرار خواهند گرفت. هرچند برخی از مشاغل مانند خدمات مشتری به نوعی مترادف مهارت نرم هستند؛ به این مفهوم که بیشتر با ارزش ها سر و کار دارند، هرکس فارغ از نوع شغل خود به مهارت های نرم نیاز دارد و به طور مستمر از این مهارت ها استفاده می کند.
هر زمان که با یک همکار، مشتری یا مصرف کننده تعامل داشته باشید، این فرصت را دارید که از مهارت های نرم برای سهولت، بهبود یا کارآیی کار خود استفاده کنید. مدیریت زمان، سازگاری با شرایط جدید و خوب انجام دادن کار تحت فشار، همه مهارت های نرمی هستند که با هر سطح از تجربه به هر محیط کاری منتقل می شوند.
بحث مهارت نرم آن قدر گستره وسیعی را شامل می شود که عملا دسته بندی کرده آن ها و حتی لیست کردن آن ها شاید کار درستی به نظر نرسد. با این حال، هدف ما معرفی تعدادی از این مهارت هاست تا ابتدا به آشنایی نسبی با جنس این دست مهارت ها برسیم و سپس، در مطالب بعدی به بررسی هر یک از آن ها بپردازیم. در این مطلب، مهارت های نرم را در پنج دسته اصلی تقسیم کرده ایم که در ادامه می توانید مشاهده کنید.
- مهارت های ارتباطی شامل: توانایی گوش دادن فعالانه، اعتماد به نفس، حل تعارض و سازمان دهی.
- مهارت های حل مساله: خلاقیت، تحقیق و جست و جو، مدیریت ریسک، تفکر نقادانه و کار گروهی.
- مهارت های خلاقیت: اشتیاق، یادگیری از دیگران، ذهن باز و تقبل ریسک حساب شده
- مهارت های سازگار شدن: ثبات، انعطاف ذهنی و رفتاری و خوش بینی
- مهارت های اخلاق کاری: توجه به جزئیات، پشتکار، مدیریت زمان
این مهارت ها تنها بخشی از مهارت های نرم هستند که می توانند نقش مهمی در آینده زندگی شخصی و کاری شما ایفا کنند. یک یوگی می کوشد تا در همه زمینه ها بهترین خودش باشد. پس در راه بهترین بودن، از این مهارت ها غافل نشوید. راستی، چه مهارت های نرم دیگری می شناسید که ما اشاره نکرده ایم؟ لطفا برایمان بنویسید.
منبع :