مهارت‌های نرم چطور تعریف می‌شوند؟

اگرچه یک تعریف جهانی از مهارت‌های نرم دشوار است، اما شما می‌توانید آن‌ها را به عنوان مهارت‌هایی تصور کنید که به یک کار خاص، مربوط نیستند. آن‌ها ویژگی‌های کلّی هستند که بدون در نظر گرفتن سن، نقش و نوع شغل، به افراد کمک می‌کنند تا در کار و زندگی‌شان رشد کنند. این مهارت‌ها، ویژگی‌های شخصی، شخصیتی و توانایی‌های ارتباطی موردنیاز برای موفقیت هستند. مهارت‌های نرم که اغلب مهارت‌ یا هوش هیجانی افراد نامیده می‌شوند، به عنوان توانایی برقراری روابط دوستانه با دیگران تعریف می‌شوند. آن‌ها ویژگی‌های شخصی هستند که می‌توانند بر روابط، ارتباطات و تعامل با دیگران تأثیر بگذارند.

به مهارت‌های نرم گاهی مهارت‌های قابل‌ انتقال، مهارت‌های حرفه‌ای و یا مهارت‌های بین‌فردی هم گفته می‌شود.

همان‌طور که از این اصطلاح پیداست، این مهارت‌ها به تخصص کم‌تری نیاز دارند، ریشه در حرفه‌ی خاصی ندارند و بیش‌تر با ویژگی‌های شخصیتی یک فرد ارتباط دارند. می‌توان گفت که مهارت‌های نرم، یکی از پایه‌های اصلی مسیر توسعه فردی است.

از آن‌جایی که مهارت‌های نرم کم‌تر مربوط به شرایط‌تان بوده و بیشتر به شخصیت‌تان مربوط هستند، مهم است که در مورد مهارت‌های نرم خودتان آگاهی داشته باشید و این‌که نمونه‌هایی از این مهارت‌ها را در خودتان شناسایی و در زندگی و یا برای درخواست شغل موردنظرتان، از آن‌ها استفاده کنید.

مهم‌ترین مهارت‌های نرم

21 نمونه از مهم‌ترین مهارت‌های نرم  

  1. توانایی تطبیق و سازگاری و انعطاف‌پذیری
  2. ارتباطات
  3. شبکه‌سازی
  4. رهبری
  5. تفکر خلاقانه
  6. قابلیت اعتماد و اطمینان
  7. مسئوليت‌پذیری
  8. اخلاق کاری
  9. مذاکره و ترغیب یا متقاعدسازی
  10. توانایی کار تحت فشار
  11. سخنرانی
  12. کار گروهی(تیمی)
  13. تصمیم‌گیری
  14. مثبت بودن
  15. مدیریت استرس
  16. مدیریت زمان
  17. انگیزه و خود انگیزشی
  18. حل مسأله
  19. قاطعیت
  20. تفکر انتقادی و انتقادپذیری
  21. حل تعارض یا اختلاف

چند مهارت کلیدی نرم که باید بشناسید!

این بخش راهنمای جامعی است، برای بعضی از مهارت‌های اصلی نرم که مورد توجه هستند. به خاطر داشته باشید که تقریبا هیچ راهنمایی نمی‌تواند در زمینه مهارت‌های نرم ادعای کامل بودن داشته باشد؛ با وجود این، سعی ما بر این بوده است تا آنچه در ابتدای راه نیاز دارید را به صورت جامع ارائه کنیم.

مهارت ارتباطات

برقراری ارتباط یکی از مهم‌ترین مهارت‌های نرم است. افراد با مهارت ارتباطی بالا،  می‌توانند لحن و سبک خودشان را متناسب با مخاطبان‌شان تنظیم کنند، دستورالعمل‌ها و روش‌های انجام کار را درک کرده و به‌طور کارآمدتر عمل کنند.

یک مهارت ارتباطی کلیدی، که اغلب کم‌تر به آن توجه می‌شود، مهارت گوش دادن است. مهارت شنیداری خوب کمک می‌کند شرایطی را که برایتان پیش آمده است، بهتر درک کنید و به درستی پاسخ دهید.

مهارت‌های کلامی و غیرکلامی‌تان هم به همان اندازه مهم هستند. مهارت‌های کلامی کلید تقویت روابط محترمانه و در نهایت مولد هستند. این امر در مورد ارتباط کتبی شما نیز صدق می‌کند.

مهارت خود انگیزشی

 این مهارت، نه تنها قابلیت‌اطمینان و تعهد را نشان می‌دهد، بلکه همچنین نشان می‌دهد که شما می‌توانید بدون نیاز به نظارت مداوم، به‌طور کارآمد در ساختار سازمانی قرار بگیرید.

برای نشان دادن انگیزه خودتان، به این مهارت‌های کلیدی فکر کنید:

  • مثبت بودن
  • جاه‌طلبی
  • تعهد
  • ابتکار عمل

مهارت رهبری

کسانی که دارای مهارت‌های رهبری قوی هستند، توانایی الهام بخشیدن به دیگران و هدایت تیم‌ها به سمت موفقیت را دارند. به همین دلیل است که این مهارت به‌طور ویژه مورد توجه است.

افرادی که مهارت‌های رهبری خوبی دارند، طیف وسیعی از مهارت‌های مفید را خواهند داشت، از جمله:

  • طرز رفتار و نگرش مثبت
  • توانایی تصمیم‌گیری سریع و مؤثر
  • مهارت حل مسأله یا مدیریت تعارض
  • توانایی برقراری ارتباط مؤثر
  • خودانگیزشی و ایجاد انگیزه در دیگران

مهارت مسئولیت‌پذیری

افرادی که نتوانند مسئولیت کارشان را به‌عهده بگیرند، در کل بازدهی کم‌تر و موفقیت کم‌تری به‌دست می‌آورند. برای نشان دادن مسئولیت‌پذیری‌تان، مطمئن شوید که می‌توانید بر این مهارت‌ها تسلط داشته باشید:

  • اعتماد و امانت‌داری
  • انضباط
  • انگیزه
  • وظیفه‌شناسی
  • پاسخگویی

مسئولیت‌پذیری به معنای رسیدن اهداف خودتان و همین‌طور اهداف شرکت‌تان است. یعنی ابتکار عمل برای پیشرفت، پذیرفتن مسئولیت در برابر هرگونه شکست و تلاش لازم برای رسیدن به موفقیت.

مهارت کار تیمی

مانند رهبری، کار تیمی خوب شامل ترکیبی از مهارت‌های نرم دیگری است. کار در یک تیم، برای رسیدن به یک هدف مشترک، نیاز به شهود و هوش بین‌فردی دارد تا بدانید چه زمانی یک رهبر باشید و چه زمانی یک شنونده.یک عضو خوب در یک تیم، هوش و ذکاوت لازم برای درک نیازها و پذیرش مسئولیت‌های دیگر اعضای تیم را، داراست.

مهارت حل مسأله

حل مسأله فقط به مهارت‌های تحلیلی و خلاقانه احتیاج ندارد‌، بلکه به یک ذهنیت خاص هم نیاز دارد. افرادی که می‌توانند با خونسردی و معقولانه به مسأله‌ایی توجه کنند، اغلب با کارایی بیش‌تری، نسبت به کسانی که نمی‌توانند آرامش خودشان را حفظ کنند، به یک راه‌حل می‌رسند.

این یک مهارت نرم است که می‌تواند به کار تیمی قوی نیز، کمک کند. مشکلات همیشه نباید به‌تنهایی حل شوند. توانایی درک این‌که چه‌ کسی می‌تواند به شما در رسیدن به راه‌حل، کمک کند و این‌که چطور می‌تواند آن را انجام دهد، یک مزیت بزرگ است!

مهارت قاطعیت

قاطعیت با توانایی تصمیم‌گیری سریع و مؤثر مشخص می‌شود. البته این به معنای بی‌پروایی یا افکار آنی نیست. قاطعیت چندین توانایی مختلف را با هم ترکیب می‌کند:

  • توانایی قرار دادن موضوعات جلوی چشم
  • توانایی سنجیدن گزینه‌ها
  • ارزیابی کلیه‌ی اطلاعات مرتبط
  • پیش‌بینی نتایج خوب و بد

یک فرد قاطع، به‌ویژه هنگامی که تحت‌فشار باشد، سریعاً اقدام مؤثر و قابل‌توجهی انجام خواهد داد.

توانایی کار تحت فشار و مدیریت زمان

بسیاری از مشاغل دارای مهلت‌های سخت‌گیرانه و گاهی اوقات با شروط زیادی هستند. استخدام‌كنندگان داوطلباني را استخدام می‌کنند كه نگرشي قاطع، توانايي تزلزل‌ناپذيری برای تفكر واضح و توانايي تقسيم‌بندي و كنار گذاشتن استرس، از خود نشان دهند.

مدیریت زمان با توانایی کار تحت فشار و همچنین در مهلت‌های محدود زمانی، ارتباط نزدیک دارد. افرادی که به‌خوبی زمان خود را مدیریت می‌کنند، می‌توانند ضمن داشتن طرزتفکری که به آن‌ها اجازه می‌دهد وظایفی با مهلت تعیین‌شده، برعهده بگیرند، همچنین می‌توانند وظایف را اولویت‌بندی کرده و گزارش فعالیت‌های روزانه‌شان را مرتب کنند.

مهارت انعطاف‌پذیری

انعطاف‌پذیری یک مهارت نرم مهم است، زیرا توانایی و تمایل برای پذیرفتن کارها و چالش‌های جدید را، با آرامش و بدون هیاهو نشان می‌دهد. افراد انعطاف‌پذیر مایلند در موارد لزوم، به شما کمک کنند، مسئولیت‌های اضافی را بر عهده بگیرند و در صورت تغییر برنامه‌ها، می‌توانند به سرعت سازگار شوند.

مهارت مذاکره و حل اختلاف

این یکی دیگر از مهارت‌های نرم است که در رهبران بالقوه دیده می‌شود. یک مذاکره‌کننده ماهر، با دانستن این که چطور متقاعدکننده و تأثیرگذار باشد، به دنبال راه‌حلی است که به نفع همه طرف‌ها باشد. حل تعارض به مهارت‌های قوی بین‌فردی و توانایی ایجاد رابطه با دیگران بستگی دارد.

 آیا می‌توانم مهارت‌های نرم را کسب کنم؟

برخلاف مهارت‌های سخت که آموختنی هستند، مهارت‌های نرم مانند احساسات یا چشم‌انداز‌هایی هستند که اجازه می‌دهند فکر دیگران را “بخوانید”. یادگیری این موارد حداقل به صورت آموزش‌های سنتی بسیار دشوارتر است. همچنین اندازه‌گیری و ارزیابی آن‌ها بسیار دشوارتر است.

اگر می‌خواهید مهارت‌های نرم خودتان را بهبود ببخشید یا بعضی از آن‌ها را برای تاثیرگذاری بهتر در یک نقش خاص یا برای انجام یک کار خاص نیاز دارید، در این‌جا چند نکته برای کمک به شما آورده شده است:

  • برای پیشرفت در مهارت‌های موردنیازتان، ابتدا باید با خودتان صادق باشید تا نقاط ضعف‌تان را پیدا کنید. این کار همیشه آسان نیست. در این مورد می‌توانید از یکی از دوستان یا اعضای خانواده‌تان بخواهید تا در شناسایی نقاط قوت و ضعف واقعی‌تان، به شما کمک کنند.
  • هنگامی که حوزه‌های موردنیاز برای بهبود در خودتان را شناسایی کردید، بعضی از دوره‌های آنلاین، می‌تواند به شما کمک ‌کند تا مهارت‌هایی را که برای‌تان مفید هستند، یاد بگیرید.
  • می‌توانید به افرادی که در مهارت‌های موردنظرتان قوی هستند، توجه کنید و از آن‌ها یاد بگیرید. اگر با آن‌ها رابطه دارید، از آن‌ها مشاوره یا مربیگری بخواهید.
  • تمرین کنید. تمام مهارت‌های نرم با تمرین بهبود می‌یابند. پس از آموزش و قبل از شروع استفاده از مهارت‌های جدید، با دوستان یا خانواده تمرین کنید. این به شما اعتمادبه‌نفس می‌دهد تا از این مهارت‌هایتان استفاده کنید.
  • همکاری با یک مربی حرفه‌ای را در نظر داشته باشید که می‌تواند به شما بازخورد دهد و مهارت‌های مناسب را به شما پیشنهاد دهد و کمک کند تا مهارت‌های دارای اولویت بالا را، سریعاً تقویت کنید.
  • اگر تمرکز شما بر بهبود ارتباطات است، دوره‌های آموزشی مثل سخنرانی در جمع یا کمک گرفتن از گروهی حرفه‌ای مانند طاتاآکادمی می‌تواند مفید باشد.
  • اگرچه ساده‌ به نظر می‌رسد، اما تأثیر مثبت‌بینی و خوش‌بینی را دست کم نگیرید. از این گذشته، اکثریت این مهارت‌ها با اعتمادبه‌نفس و اشتیاق، تقویت می‌شوند و اضطراب، عدم‌ امنیت و منفی‌نگری آن‌ها را تضعیف می‌کنند. تغییر طرزفکرتان برای این‌که بتوانید موارد مثبت را در موقعیت‌ها ببینید، می‌تواند تأثیر به‌سزایی در نحوه‌ی تعامل شما با دیگران داشته باشد.

آیا شما نیاز به بهبود مهارت‌های نرم دارید؟

مهارت‌های نرم به طور کلی “همه یا هیچ‌کدام” نیستند. بسیاری از افراد، در بعضی از این مهارت‌ها، خیلی خوب و یا حتی عالی هستند و در عین حال، در مهارت‌های دیگر، مشکل دارند. به طور مثال، شما ممکن است از توانایی‌های ارتباطی و کار تیمی بسیار خوبی برخوردار باشید، اما با مدیریت زمان مشکل دارید و یا با این مورد درگیر هستید. این‌که اهمیت این مهارت‌ها را دست‌کم می‌گیرید و یا مهارت‌های‌ خودتان را بیش از حد ارزیابی می‌کنید، چیز غیرمعمولی نیست.

در این‌جا چند نمونه آوردیم که ممکن است با قوی‌تر کردن مهارت نرم، پیشرفت کنید:

  1. در مقایسه با افراد دیگر، در زمینه‌ی کاری خودتان، نرخ میزان نگهداری از مشتری، برای شما پایین‌تر است
  2. مرتباً در جلسات تأخیر می‌کنید یا در رسیدن به مهلت تعیین‌شده، مشکل دارید.
  3. شما قادر به رشد شبکه‌ی ارتباطی حرفه‌ای خودتان نیستید، یا به‌طور کلی از فرصت‌های ایجاد شبکه‌ی ارتباطی‌تان جلوگیری می‌کنید
  4. شما موفق به ملاقات با مشتری‌های احتمالی می‌شوید، اما به‌ندرت به مرحله‌ی بعدی می‌روید یا معاملات را خاتمه می دهید.

سخن پایانی!

مهارت نرم بخشی اساسی در بهبود توانایی ارتباط و یا کار با دیگران است و می‌تواند در پیشرفت‌تان در زندگی، تأثیر مثبت داشته باشد. از طرف دیگر، کمبود مهارت نرم می‌تواند پتانسیل شما را محدود کند، یا حتی باعث سقوط کسب و کارتان شود. با توسعه قدرت رهبری، کار گروهی و توانایی‌های ارتباطی قدرتمند، می‌توانید پروژه‌ها را با راحتی و تسلط بیش‌تری اجرا کنید، نتایج مطلوبی را برای همه به ارمغان بیاورید و حتی با بهبود نحوه تعامل با دیگران، بر زندگی شخصی خودتان تأثیر مثبت بگذارید.

منابع:

در تهیه این مطلب از منابع زیر استفاده شده است.

wikijob

thebalancecareers

mbopartners

workable

آیا این مقاله مناسب بود؟

برروی ستاره ها کلیک کنید

خیلی مناسب 5 / 5. شمارش آرا: 4

تا این لحظه رای داده نشده است.

نوشتن دیدگاه